İSTANBUL / TUZLA - Asım Kibar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Ekm

22.10.2018´den İtibaren Geçerli Sınıf ve Öğretmen Ders Programları ekte bulunmaktadır.

ASIM KİBAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI

BECERİ EĞİTİM SINAVINA GİRECEK

YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ ALAN ÖĞRENCİLERİNİN DİKKATİNE

Beceri sınavı, 03.10.2018 - 05.10.2018 tarihleri arasında uygulamalı olarak yapılacaktır. 03.10.2018 10. Sınıflar, 04.10.2018 11. Sınıflar, 05.10.2018 tarihinde ise Açık Lise öğrencilerimiz sınav olacaklardır. Staj dosyaları, staj notları ve gelişim tabloları ise; 02.10.2018 tarihinde, saat 09:00 - 14:00 arasında, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı beceri eğitim sınav komisyonunda görevli öğretmenlere teslim edilmesi gerekmektedir.

Mutfak, pastacılık ve servis alanlarında sınava girecek öğrenciler, staj dönemindeki çalışma alanlarına bakılarak koordinatör öğretmenlerin bilgileri dahilinde belirlenmiştir. Öğrencilerimizin sınav saatleri, hangi alanda ve hangi atölyede sınava girecekleri 29.10.2018 tarihine kadar okulumuz internet sitesinde yayımlanacaktır.

Mutfak dalında uygulama yapacak öğrencilerimiz “ANA YEMEK veya BAŞLANGIÇ TABAĞI” seçeneklerinden birini seçerek, uygulama sınavını gerçekleştireceklerdir.

Ana yemek kategorisinde uygulama yapacak öğrencilerimizin şu husulara dikkat etmesi gerekmektedir.

1.  Ana yemek yapacak öğrencilerimiz kırmızı et, beyaz et veya deniz ürünlerinden en az birini kullanmak zorundadır.

2.  Kırmızı ve beyaz etlerin hazırlık ve marinasyonu önceden hazırlanıp sınava getirilmesinde bir sakınca yoktur. Yalnız, kalamar dışındaki diğer deniz ürünlerinin hazırlanması, fileto çıkarılması vb işlemler sınav esnasında yapılması gerekmektedir.

3.  Demi glace sos dışında hiçbir sos hazır kullanılmayacaktır.

4.  Ana yemeğin yanında en az bir garnitür kullanmak zorundadır.

5. Hazırlanan yemeğin sunum şekli ve dekorasyonu puanlamada önemli yer tutmaktadır.

6.  Süre, temizlik hariç 60 dakikadır.

Başlangıç tabağı kategorisinde uygulama yapacak öğrencilerimizin şu husulara dikkat etmesi gerekmektedir.

1.  Başlangıç tabağı hazırlayacak öğrencilerimiz en az bir çeşit meze, bir çeşit zeytinyağlı ve bir çeşit sıcak ordövr kullanmak zorundadır. Ürünler kesinlikle hazır getirilmeyecek ve uygulama esnasında hazırlanacaktır.

2.  Başlangıç tabağı en az 7 çeşitten oluşacaktır. Domates, salatalık, peynir gibi sadece doğranıp tabakta yer alacak ürünlerin sayısı 3’ü geçmeyecektir.

4.  Mizuna, kıvırcık, iceberg vb yeşillikler kullanılmasında bir sakınca yoktur.

5.  Başlangıç tabağında, özellikle sunum, görünüm ve dekorasyon kısmına dikkat edilmesi gerekmektedir.

6.  Süre, temizlik hariç 60 dakikadır.

NOT: ÖĞRENCİLERİMİZ ANAYEMEK VEYA BAŞLANGIÇ TABAĞI SEÇENEKLERİNDEN BİRİNİ SEÇEREK YAPACAĞI ÜRÜNÜ, YEMEĞİ, GARNİTÜRÜ KENDİSİ BELİRLİYECEKTİR. HERHANGİ BİR KURA ÇEKİMİ YOKTUR.

Pastacılık dalında uygulama yapacak öğrencilerimiz “ŞERBETLİ TATLILAR, SPECIAL ÇİKOLATA YAPIMI VEYA PASTA DEKORASYONU” seçeneklerinden birini seçerek, uygulama sınavını gerçekleştireceklerdir.

Pastacılık dalında uygulama yapacak öğrencilerimizin şu husulara dikkat etmesi gerekmektedir.

1.  Pasta dekorasyonu üzerine çalışan öğrencilerimizin ürünlerinin lezzetine bakılmadan sadece süsleme kısmına dikkat edilecektir. Uygulama da hazır pandispanya, krema ve şanti, şeker hamuru kullanılabilir. Öğrencilerimiz özellikle kaplama ve şekillendirme konusuna dikkat etmesi gerekmektedir.

2.  Special çikolata yapımında en az iki farklı dolgu malzemesi kullanılması gerekmektedir. Bu alanda çalışacak öğrencilerimizin özellikle çikolatanın temperlenmesine dikkat etmesi gerekmektedir.

3.   Hazır krokan, hazır sos ve şekillendirilmiş halde gelen şeker hamurunun kullanılması yasaktır.

4.   Şerbetli tatlı hazırlayacak öğrencilerimizin, ürünlerini tamamlayıcı bir malzeme ile dekore ederek servis etmesi gerekmektedir.

5.   Süre, temizlik hariç, 60 dakikadır.

NOT: ÖĞRENCİLERİMİZ "ŞERBETLİ TATLILAR, SPECIAL ÇİKOLATA YAPIMI, PASTA DEKORASYONU VEYA ÖZEL KEKLER” SEÇENEKLERİNDEN HERHANGİ BİRİNİ SEÇEREK YAPACAĞI ÜRÜNÜ KENDİSİ BELİRLİYECEKTİR. HERHANGİ BİR KURA ÇEKİMİ YOKTUR.

Servis dalında uygulama yapacak öğrencilerimiz, öğrencinin staj boyunca yaptığı iş ve işlemlere göre, görevli öğretmenlerimizin sınav esnasında belirledikleri “KUVER AÇMA, TEPSİ TAŞIMA, SİPARİŞ ALMA, YEMEK VEYA İÇECEK SERVİSİ, MÜŞTERİ İLE İLETİŞİM, PEÇETE KATLAMA” gibi işlerde uygulama yapacaklardır.

BECERİ EĞİTİM SINAVINDA UYULMASI GEREKEN GENEL KURALLAR

1.   Öğrencilerimiz uygulama sınavı için belirlenen saatin başlangıcında ve belirlenen atölyede hazır olması şarttır. Geç kalan öğrencilerimize ekstra süre tanınmayacaktır.

2.   Mutfak veya tatlı bölümünde sınava girecek öğrencilerimizin, “aşçı ceketi, mutfak önlüğü, kep veya bone, tutaç ve mutfak bezlerinin” hazır olması; servis bölümünde sınava girecek öğrencilerimizin ise “okul kıyafetleri” ile hazır olması gerekmektedir.

3.  Reçeteler, düzenli ve anlaşılır bir şekilde hazırlanarak, föy dosya içerisinde uygulama sınavına girmeden önce, atölyede görevli ilgili öğretmenlere teslim edilmesi şarttır.

4.   İhtiyaç duyulan yiyecek malzemeleri, blender, şekillendirme bıçakları, mikser, kalıp gibi mutfak aletleri öğrenciler kendileri getireceklerdir. Öğrenci sunum için, istediği tabak veya takımları getirmesinde bir sakınca yoktur.

5.   Ürünler belirlenen sürede tamamlanamazsa, sınav süresi bittiğinde ürünün o anki son hali değerlendirmeye alınır.

6.  Öğrencilerimiz uygulamasına uygun bir şekilde kişisel bakımına özen göstermesini tavsiye etmekteyiz.

Sınava girecek tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.

Ekm